Steel frame
Upper brickwork
Roof cover
Hard landscaping
Complete
"Before"
Cellar slab
Cellar walls
Ground slab
RESIDENTIAL BUILDERS


28 Walter St Claremont

 
Project: Addition of 400sqm of living area, outdoor cabana, decking, pool and landscaping to a 1905 heritage cottage.

Work scope : Project management, conceptual design, working drawings, construction, interior design, coordination of landscaping

Brief: Create a large family home and spacious rear garden, low maintenance, comfortable and functional, without compromising on style.

Entertaining areas to be large and open plan with a seamless continuity to outdoor entertaining. A smooth transition required from the federation architecture at the front, giving way to a modern extension at the rear.

Design: A decision to go double storey enabled the rear garden to remain large, and for the same reason a large loft room was incorporated over the existing house.

A robust low maintenance main living area was achieved with an industrial style featuring a 6 tonne concrete kitchen bench, wide Jarrah floorboards, steelwork and Ironbark structural posts, reclaimed from the Woolloomooloo Wharf in Sydney.

Indoor-outdoor continuity was obtained using exposed steel beams flowing from the living area through to outdoors, and floorboards giving way to decking. Floor to ceiling sleek steel bifolds add to the industrial look, and allow the entire rear of the house to be opened to bring the outside in.

The rear garden flows from the house, a decking walkway connecting the house to the cabana, giving way to the pool and raised spa with waterfall. Tucked in beside the pool a kid’s cubby screens a covered storage and work area.

 

Design
Pool and pond
Completed house
Construction records